Sabbath Truth - Sunrise over Mountains
Istoria Sabatului

Sabatul de-a lungul secolelor

Secolul al VI-lea Sabbath History

Biserica Scoţiei


„În acest ultim caz, ei păreau să fi urmat un obicei ale cărui rădăcini se găsesc în biserica monahală timpurie a Irlandei, conform căruia ei ţineau sâmbăta ca Sabat, zi în care se odihneau de toată lucrarea lor.” – W. T. Skene, „Adamnan. Life of St. Columba”, 1874, p. 96.

Scoţia, Irlanda


„Putem observa aici o aluzie la obiceiul, ţinut de biserica monahală timpurie a Irlandei, de a păzi ziua de odihnă sâmbăta, în Sabat.” – „History of the Catholic Church in Scotland”, vol. 1, p. 86, de istoricul catolic Bellesheim.

Scoţia – Columba


„Continuându-și lucrarea sa în Scoţia timp de 34 de ani, el şi-a prevestit clar şi deschis moartea, iar într-o sâmbătă, din luna iunie, i-a spus ucenicului său, Diermit: «Această zi este numită Sabat şi este ziua de odihnă, şi ea va fi cu adevărat o zi de odihnă pentru mine, pentru că va pune capăt întregii mele lucrări.»” – „Butler's Lives of the Saints”, vol. 1, 597 d.Hr., articolul „St. Columba”, p. 762.

Columba (descrierea morţii sale de către dr. Butler)


Editorul celei mai bune biografii a lui Columba scrie într-o notă de subsol: „Sâmbăta noastră. Obiceiul de a numi ziua Domnului Sabat nu a început decât o mie de ani mai târziu.” – „Life of Columba” de Adamnan, (Dublin, 1857), p. 230.