Sabbath Truth - Sunrise over Mountains
Colectia de articole

Ce sunt „legile albastre”?

Ce sunt „legile albastre”?
Ai auzit vreodata de o „lege albastra”? Termenul a fost folosit pentru prima data în 1755 si se refera la acele norme legale care interzic sau restrictioneaza anumite activitati pentru a tine sus standarde religioase. Doar de putine ori, legile albastre privesc activitati desfasurate în alte zile decât duminica; ele sunt cel mai des folosite cu referire la duminica, situatie în care sunt cunoscute si drept „legi duminicale”.

Puritanii au fost probabil primii care au impus legi duminicale pe continentul Americii de Nord, interzicând multe activitati comerciale si recreative în zilele de duminica de-a lungul anilor 1600.

Colonistii americani din secolul al XVIII-lea tineau duminica drept zi de odihna si au adoptat legi care sa guverneze pazirea ei. Aceste legi au ramas în vigoare pe masura ce noua tara se forma. În cei 12 ani de elaborare a Constitutiei americane, multe state aveau legi duminicale care incriminau lucratul, calatoritul si vânzarea de bunuri în acea zi. La scurt timp au fost adaugate legi care sa interzica vânzarea bauturilor alcoolice duminica.

Desi ne-ar fi greu de imaginat, în multe parti ale Statelor Unite în timpul secolelor XVIII-XIX, oamenii erau arestati în mod regulat pentru calcarea „sabatului”. Aceasta se întâmpla de obicei ca rezultat al desfasurarii activitatilor comerciale duminica. Acesti „infractori” erau de multe ori amendati si pedepsiti cu închisoarea. Societa?i crestine bine intentionate erau create pentru a ajuta la aplicarea acestor legi.

Cum este astazi cu legile albastre?


De atunci, pe masura ce societatea noastra a devenit mai seculara, legile duminicale si-au pierdut din popularitate si au întâmpinat opozitie, iar sute de legi duminicale din diferite state au fost abrogate, desi multe dintre ele înca mai exista. Deseori, când se cere, ele sunt privite drept constitutionale pentru ca în spatele lor se afla un asa-zis scop secular, dar si religios.

Deci care este problema cu legile duminicale? Înainte de toate, în nicio parte a Bibliei nu gasim niciun verset care sa sustina închinarea în zilele de duminica. În schimb, Scriptura arata clar ca ziua a saptea este Sabatul, nu duminica sau vreo alta zi.

Mai mult, luând în considerare societatea noastra atât de diversa si multitudinea de cetateni care nu se închina duminica, legile duminicale încalca libertatea de constiinta garantata de Constitutie. Sa permiti ca aceste legi sa persiste stabileste un precedent periculos, prin atingerea adusa despartirii esentiale dintre biserica si stat.

Stim din cartea biblica a Apocalipsei ca în timpul sfârsitului milioane de oameni vor primi „semnul fiarei” care nimiceste sufletul, din cauza legilor care vor implica o închinare fortata si un sabat fals. Aceste legi vor deveni tot mai insistente si violente si vor încerca sa-i jefuiasca pe oameni de propria constiinta. Cei care se vor împotrivi vor fi în final amenintati cu moartea (a se vedea Apocalipsa 13:15).

Conform Apocalipsei 12:17, cei care Îi vor ramâne fideli Creatorului vor „pazi poruncile lui Dumnezeu”, iar aceasta include porunca a patra, care accentueaza importanta zilei a saptea. Acesti oameni credinciosi Îl vor cinsti pe Dumnezeu prin sfintirea adevaratului Sau Sabat.