Sabbath Truth - Sunrise over Mountains
Subiecte avansate

Nu te lasa pacalit!

Nu te lasa pacalit!
Nu te lasa pacalit!Stiai ca exista o zi foarte importanta de care au uitat aproape toti? Este uluitor faptul ca numai câtiva oameni sunt informati despre aceasta zi, chiar daca ea este una din cele mai importante zile din istoria omenirii! Aceasta zi nu se rezuma la o zi din trecut, ci se refera si la prezent si la viitor. În plus, ceea ce s-a întâmplat în aceasta zi neglijata poate avea un efect serios în viata ta. Vrei sa cunosti mai multe evenimente uimitoare despre aceasta zi? Daca da, citeste cu grija acest Ghid de Studiu.

Când Domnul Isus a fost pe pamânt, El S-a închinat în Sabat.
Când Domnul Isus a fost pe pamânt, El S-a închinat în Sabat.


1. În ce zi obisnuia Isus sa Se închine?


"A venit în Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, în ziua Sabatului, a intrat în sinagoga si S-a sculat sa citeasca." Luca 4:16

Raspundeti:   Obiceiul Domnului Isus era sa Se închine în Sabat.
Ziua a saptea a saptamânii (sâmbata) este Sabatul.
Ziua a saptea a saptamânii (sâmbata) este Sabatul.


2. Care zi a saptamânii este Sabatul?


"Ziua a saptea este ziua de odihna închinata Domnului Dumnezeului tau." Exodul 20:10. "Dupa ce a trecut ziua Sabatului,...în ziua dintâi a saptamânii, s-au dus la mormânt dis de dimineata, pe când rasarea soarele." Marcu 16:1, 2.

Raspundeti:   Sabatul nu este prima zi a saptamânii (duminica), cum cred multi, ci a saptea zi a saptamânii (sâmbata). Observati din textul de mai sus din Scriptura ca Sabatul este ziua dinaintea primei zile a saptamânii.
Dumnezeu a facut Sabatul în timpul Creatiunii.
Dumnezeu a facut Sabatul în timpul Creatiunii.


3. Cine si când a facut Sabatul?


"La început, Dumnezeu a facut cerurile si pamântul." "În ziua a saptea Dumnezeu Si-a sfârsit lucrarea, pe care o facuse; si în ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse. Dumnezeu a binecuvântat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca în ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse." Geneza 1:1; 2:2, 3.

Raspundeti:   Dumnezeu a facut Sabatul în timpul Creatiunii, când a facut toata lumea. El S-a odihnit în Sabat, l-a binecuvântat si l-a sfintit (adica l-a pus deoparte pentru o folosinta sfânta).
Dumnezeu a scris porunca Sabatului cu propriul Sau deget.
Dumnezeu a scris porunca Sabatului cu propriul Sau deget.


4. Ce spune Dumnezeu despre pazirea sabatului în Cele Zece Porunci, pe care le-a scris cu propriul Sau deget?


"Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile, si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna închinata Domnului, Dumnezeului tau: sa nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este în casa ta. Caci în sase zile a facut Domnul cerurile, pamântul si marea, si tot ce este în ele, iar în ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o." Exodul 20:8-11. "Si Domnul mi-a dat cele doua table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu." Deuteronomul 9:10.

Raspundeti:   În cea de a patra porunca din cele 10, Dumnezeu ne-a poruncit sa respectam Sabatul zilei a saptea ca fiind ziua Sa cea sfânta. Dumnezeu stia ca oamenii vor uita de Sabatul Sau, asa ca El a început aceasta porunca, cu expresia "adu-ti aminte." El nu i-a poruncit nimanui, nicicând sa pastreze vreo alta zi ca pe o zi saptamânala sfânta.
Domnul Isus a spus ca este mai lesne sa treaca cerul decât sa se schimbe Legea lui Dumnezeu.
Domnul Isus a spus ca este mai lesne sa treaca cerul decât sa se schimbe Legea lui Dumnezeu.


5. Dar oare nu s-au schimbat Cele 10 Porunci?


Isus a spus: "Este mai lesne sa treaca cerul si pamântul decât sa cada o singura frântura de slova din Lege." Luca 16:17. Dumnezeu a spus: "nu-Mi voi calca legamântul, si nu voi schimba ce a iesit de pe buzele Mele." Psalmii 89:34. Observati ca Cele 10 Porunci au iesit de pe buzele lui Dumnezeu. În Exodul 20:1 scrie: "Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte, si a zis...[apoi sunt enumerate Cele 10 Porunci în versetele urmatoare, 2-17]."

Raspundeti:   Cu siguranta ca nu! Este absolut imposibil ca oricare porunca din Legea morala a lui Dumnezeu sa se schimbe. Toate cele 10 porunci sunt obligatorii astazi.
Pevel si ceilalti apostoli au respectat ca sfânt Sabatul zilei a saptea.
Pevel si ceilalti apostoli au respectat ca sfânt Sabatul zilei a saptea.


6. Au respectat apostolii Sabatul?


"Pavel, dupa obiceiul sau, a intrat în sinagoga. Trei zile de Sabat a vorbit cu ei din Scripturi." Fapte 17:2. "Pavel si tovarasii lui ... au intrat în ziua Sabatului în sinagoga si au sezut jos." Fapte 13:13, 14. "În ziua Sabatului am iesit afara pe poarta cetatii, lânga un râu, unde credeam ca se afla un loc de rugaciune. Am sezut jos, si am vorbit femeilor, cari erau adunate laolalta." Fapte 16:13. "Pavel vorbea în sinagoga în fiecare zi de Sabat, si îndupleca pe Iudei si pe Greci." Faptele 18:4.

Raspundeti:   Da, cartea Faptele Apostolilor ne arata clar ca Pavel si Biserica primara respectau Sabatul.
Apostolii au învatat Neamurile sa pastreze sfintenia Sabatului.
Apostolii au învatat Neamurile sa pastreze sfintenia Sabatului.


7. S-au închinat Neamurile în Sabat?


Dumnezeu a poruncit:
"Ferice de omul care ... pazeste Sabatul, ca sa nu-l pângareasca." "Si pe strainii, care se vor lipi de Domnul ca sa-I slujeasca ...si pe toti cei ce vor pazi Sabatul, ca sa nu-l pângareasca,, si vor starui în legamântul Meu îi voi aduce la muntele Meu cel sfânt, si-i voi umplea de veselie în Casa Mea de rugaciune ... caci Casa Mea se va numi o casa de rugaciune pentru toate popoarele." Isaia 56:2, 6, 7, sublinirea autorilor.

Apostolii au învatat:
"Când au iesit afara din sinagoga, Neamurile i-au rugat sa le vorbeasca si în Sabatul viitor despre aceleasi lucruri." "În Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvântul lui Dumnezeu." Fapte 13:42, 44, sublinierea autorilor. "Pavel vorbea în sinagoga în fiecare zi de Sabat, si îndupleca pe Iudei si pe Greci." Fapte 18:4.

Raspundeti:   Apostolii Bisericii Nou Testamentale timpurii nu numai ca se supuneau poruncii Sabatului, dar si învatau Neamurile convertite sa se închine în Sabat. Nici o data macar nu au facut referinta la ziua de duminica, ca la o zi sfânta.
Sabatul nu a fost schimbat cu duminica în momentul în care Isus a înviat.
Sabatul nu a fost schimbat cu duminica în momentul în care Isus a înviat.


8. Dar nu a fost schimbat Sabatul cu duminica în momentul în care Isus a murit si înviat?



Raspundeti:   Nu exista nici cel mai mic indiciu ca Sabatul ar fi fost schimbat în momentul în care Isus a murit sau a înviat. De fapt, Biblia ne învata opusul. Va rog, revedeti cu grija urmatoarele:

A. Dumnezeu a binecuvântat Sabatul.
"De aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o." Exod 20:11. "Dumnezeu a binecuvântat ziua a saptea si a sfintit-o." Geneza 2:3.

B. Hristos Se astepta ca poporul Sau sa pastreze înca Sabatul, în anul 70 d.Hr. când Ierusalimul a fost distrus.
Cunoscând foarte bine ca Ierusalimul va fi distrus de romani în anul 70 d.Hr., Isus Si-a avertizat urmasii din acea vreme zicându-le, "Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici într-o zi de Sabat." Matei 24:20, sublinierea autorului. Isus a aratat clar ca Se astepta ca Sabatul sa fie pastrat chiar si la 40 de ani dupa învierea Sa. De fapt, nu exista nici cea mai mica sesizare cum ca Isus, Tatal Sau, sau apostolii ar fi schimbat vreodata (în orice timp sau circumstanta) Sabatul sfânt al zilei a saptea cu orice alta zi.

C. Femeile care au venit sa unga trupul mort al lui Hristos, au pastrat Sabatul. Isus a murit "în ziua dinaintea Sabatului" (Marcu 15:37, 42), care se numeste acum Vinerea Mare.
Femeile au pregatit mirodenii si miruri sa unga trupul Sau, apoi "în ziua Sabatului, s-au odihnit, dupa Lege." Luca 23:56. Doar "dupa ce a trecut ziua Sabatului" (Marcu 16:1) femeile au venit "în ziua dintâi a saptamânii" (Marcu 16:2) sa-si continue lucrarea lor trista. Ele au vazut ca "Isus a înviat, în dimineata zilei dintâi a saptamânii" (versetul 9) care este în mod obisnuit denumita Duminica Învierii. Va rog sa observati ca Sabatul "în conformitate cu poruncile" era ziua ce precedea duminica învierii, zi pe care noi o numim azi sâmbata..

D. Ucenicul lui Isus, Luca, a scris doua din cartile BiblieiLuca si Fapte.
El a spus ca în cartea Luca a scris despre "toate" învataturile lui Isus. (Fapte 1:1-3). Dar el nu a scris nimic despre pastrarea duminicii sau schimbarea Sabatului.
În împaratia vesnica a lui Dumnezeu toata lumea va pastra ca sfânt Sabatul.
În împaratia vesnica a lui Dumnezeu toata lumea va pastra ca sfânt Sabatul.


9. Unii oameni spun ca Sabatul va fi pastrat pe Noul Pamânt. Este adevarat?


"Caci dupa cum cerurile cele noi, si pamântul cel nou, pe cari le voi face, vor dainui înaintea Mea - zice Domnul - asa va dainui si samânta voastra si numele vostru. În fiecare luna noua si în fiecare Sabat, va veni orice faptura sa se închine înaintea Mea, - zice Domnul." Isaia 66:22, 23.

Raspundeti:   Da, Biblia ne învata ca oamenii rascumparati din toate timpurile vor pastra Sabatul pe Noul Pamânt.
Ziua Domnului este Sabatul nu duminica.
Ziua Domnului este Sabatul nu duminica.


10. Nu este duminica Ziua Domnului?


"Daca Sabatul va fi desfatarea ta, ca sa sfintesti pe Domnul." Isaia 58:13. "Caci Fiul omului este Domn si al Sabatului." Matei 12:8.

Raspundeti:   Biblia vorbeste despre "Ziua Domnului" în Apocalipsa 1:10, deci Domnul are o zi speciala. Dar nici un verset din Biblie nu se refera la duminica spunând ca este Ziua Domnului. Mai degraba Biblia identifica Sabatul ca fiind Ziua Domnului. Singura zi pe care Dumnezeu a binecuvântat-o vreodata si a numit-o zi sfânta este Sabatul zilei a saptea.
Isus a instituit botezul--nu pastrarea duminicii-- în onoarea învierii Sale.
Isus a instituit botezul--nu pastrarea duminicii-- în onoarea învierii Sale.


11. Ar trebui sa pastrez duminica în onoarea învierii Sale?


"Nu stiti ca toti câti am fost botezati în Isus Hristos, am fost botezati în moartea Lui? Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropati împreuna cu El, pentruca, dupa cum Hristos a înviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua. În adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o înviere asemanatoare cu a Lui. Stim bine ca omul nostru cel vechi a fost rastignit împreuna cu El, pentruca trupul pacatului sa fie desbracat de puterea lui, în asa fel ca sa nu mai fim robi ai pacatului." Romani 6:3-6.

Raspundeti:   Nu! Nu mai mult decât ar trebui sa tinem vinerea în onoarea crucificarii. Hristos a instituit botezul în onoarea mortii, îngroparii si învierii Sale. Biblia nu sugereaza niciodata pastrarea duminicii în onoarea învierii Sale (sau pentru oricare alt motiv). Noi Îl onoram pe Hristos supunându-ne Lui (Ioan 14:15)--nu punând cerintele omenesti în locul cerintelor Sale
Oameni indusi în eroare au avut îndrazneala sa înlocuiasca Sabatul legii lui Dumnezeu cu duminica.
Oameni indusi în eroare au avut îndrazneala sa înlocuiasca Sabatul legii lui Dumnezeu cu duminica.


12. Dar daca nu avem indicatii în Biblie pentru pazirea duminicii, a cui idee a fost?


"Si se va încumeta sa schimbe vremile si legea." Daniel 7:25, RSV.* "Ati desfiintat astfel cuvântul lui Dumnezeu în folosul datinei voastre." "Degeaba Ma cinstesc ei, învatând ca învataturi niste porunci omenesti." Matei 15:6, 9. "Preotii lui calca Legea Mea." "Proorocii lui au pentru ei tencuieli de ipsos... zicând: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu! si Domnul nu le-a vorbit!" Ezechiel 22:26, 28.

Raspundeti:   Oameni indusi în eroare în trecutul îndepartat, au facut cunoscut ca ziua sfânta a lui Dumnezeu a fost schimbata, din Sabat în duminica. Dumnezeu a prezis ca acest lucru se va întâmpla si asa s-a si întâmplat. Aceasta eroare a fost preluata de generatiile noastre, ca fiind o realitate evanghelica. Pazirea duminicii este o traditie a oamenilor indusi în eroare si încalca Legea lui Dumnezeu care porunceste pazirea Sabatului. Dumnezeu a binecuvântat Sabatul, iar atunci când Dumnezeu binecuvinteaza nici un om "nu poate întoarce." Numeri 23:20.

*The Revised Standard Version of the Bible, (C) 1946, 1952, 1971 by the Division of Christian Education of the National Council of the Churches of Christ in the USA. Used by permission.

Schimbarea Sabatului în duminica este o insulta la adresa lui Dumnezeu pentru ca încearca sa schimbe legea Sa divina.
Schimbarea Sabatului în duminica este o insulta la adresa lui Dumnezeu pentru ca încearca sa schimbe legea Sa divina.


13. Nu este periculos sa te atingi de Legea Domnului?


"Sa n-adaugati nimic la cele ce va poruncesc Eu, si sa nu scadeti nimic din ele; ci sa paziti poruncile Domnului, Dumnezeului vostru, asa cum vi le dau Eu." Deuteronomul 4:2. "Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat.... N-adauga nimic la cuvintele Lui, ca sa nu te pedepseasca, si sa fii gasit mincinos." Proverbele 30:5, 6.

Raspundeti:   Dumnezeu le-a interzis oamenilor, în mod clar si categoric sa schimbe Legea Sa prin stergerea sau adaugarea vreunui pasaj. Sa te atingi de Legea sfânta a lui Dumnezeu în oricare mod, este unul din lucrurile cele mai înfricosatoare si periculoase, pe care le-ar putea face cineva.
Sabatul este un semn al puterii lui Dumnezeu de a crea si de a rascumpara.
Sabatul este un semn al puterii lui Dumnezeu de a crea si de a rascumpara.


14. Totusi, de ce a creat Dumnezeu Sabatul?


A. Semn al creatiunii.
"Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti." "Caci în sase zile a facut Domnul cerurile, pamîntul si marea, si tot ce este în ele, iar în ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o." Exodul 20:8, 11.

B. Semn al rascumpararii si sfintirii.
"Le-am dat si Sabatele Mele, sa fie ca un semn între Mine si ei, pentru ca sa stie ca Eu sunt Domnul, care-i sfintesc." Ezechiel 20:12.

Raspundeti:   Dumnezeu a creat Sabatul ca un semn cu doua semnificatii: (1) Este un semn ca El a creat lumea în sase zile literale de 24 de ore si (2) este de asemenea un semn al atotputerniciei lui Dumnezeu de a-i rascumpara si de a-i sfinti pe oameni. Negresit, orice crestin va iubi Sabatul, ca pe un semn pretios al Creatiei si rascumpararii (Exodul 31:13, 17; Ezechiel 20:12, 20). Este o mare insulta la adresa lui Dumnezeu ca oamenii sa calce în picioare Sabatul Sau. În Isaia 53:13, 14, Dumnezeu spune ca toti acei ce vor sa fie binecuvântati, trebuie mai întâi sa-si opreasca piciorul în ziua Sabatului.
Încalcarea oricarei porunci din Legea lui Dumnezeu este pacat.
Încalcarea oricarei porunci din Legea lui Dumnezeu este pacat.


15. Cât de importanta este pastrarea Sabatului?


"Pacatul este faradelege." 1 Ioan 3:4. "Plata pacatului este moartea." Romani 6:23. "Caci, cine pazeste toata Legea, si greseste într-o singura porunca, se face vinovat de toate." Iacov 2:10. "Fiindca si Hristos a suferit pentru voi, si v-a lasat o pilda, ca sa calcati pe urmele Lui." 1 Petru 2:21. "S-a facut pentru toti cei ce-L asculta, urzitorul unei mântuiri vesnice." Evrei 5:9.

Raspundeti:   Este o chestiune de viata si de moarte. Pastrarea Sabatului este impusa în a patra porunca a Legii lui Dumnezeu. Calcarea deliberata a oricarei porunci din Cele Zece Porunci, este pacat. Crestinii vor urma cu bucurie exemplul lui Hristos în pazirea Sabatului. Singura noastra siguranta este de a studia cu sârguinta Biblia, "împartind drept cuvântul adevarului." 2 Timotei 2:15. Trebuie sa avem aprobarea Bibliei pentru orice practica crestina pe care o urmam.
Dumnezeu Îsi va varsa mânia asupra liderilor religiosi care deliberat ignora Sabatul Sau.
Dumnezeu Îsi va varsa mânia asupra liderilor religiosi care deliberat ignora Sabatul Sau.


16. Ce parere are Dumnezeu despre liderii religiosi care deliberat ignora Sabatul Sau?


"Preotii lui calca Legea Mea si Îmi pângaresc lucrurile Mele sfinte, nu fac nici o deosebire între ce este sfânt si ce nu este sfânt... îsi întorc ochii de la sabatele Mele, si sunt pângarit în mijlocul lor." "De aceea Îmi voi varsa urgia peste ei." Ezechiel 22:26, 31.

Raspundeti:   Prin ignorarea deliberata a adevaratului Sabat al lui Dumnezeu, liderii religiosi Îl ofenseaza pe Dumnezeul cerurilor. Dumnezeu a promis ca îi va pedepsi pe acesti falsi pastori. Milioane de oameni au fost gresit îndrumati în aceasta privinta. Dumnezeu nu îi poate trata cu usurinta. Isus i-a condamnat pe farisei pentru ca pretindeau ca-L iubesc pe Dumnezeu în timp ce ignorau una din Cele Zece Porunci prin traditia lor (Marcu 7:7-13).
Toti cei care vor intra în ceruri si vor mânca din pomul vietii vor sfinti Sabatul Domnului.
Toti cei care vor intra în ceruri si vor mânca din pomul vietii vor sfinti Sabatul Domnului.


17. Chiar ma afecteza personal daca pastrez sau nu Sabatul?


"Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele." Ioan 14:15. "Asa ca fiecare din noi are sa dea socoteala despre sine însusi lui Dumnezeu." Romani 14:12. "Deci, cine stie sa faca bine si nu face, savârseste un pacat!" Iacov 4:17. "Ferice de cei ce îsi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii, si sa intre pe porti în cetate!" Apocalipsa 22:14. "Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu." Apocalipsa 14:12.

Raspundeti:   Da, fara îndoiala, Sabatul este Sabatul tau. Dumnezeu l-a facut pentru tine, si daca tu Îl iubesti îl vei pastra, pentru ca este una din poruncile Lui. Dragostea fara pazirea poruncilor nu înseamna deloc dragoste (1 Ioan 2:4). Trebuie sa iei o hotarâre. Nu poti evita acest lucru. Nimeni nu te poate scuza. Tu însuti vei da socoteala în fata lui Dumnezeu cu privire la aceasta chestiune importanta. Dumnezeu îti cere sa Îl iubesti si sa I te supui acum!

18. Doresc sa urmez exemplul lui Isus în ceea ce priveste pastrarea Sabatului.



Raspundeti:

Întrebari de meditat



1. Nu este Sabatul numai pentru evrei?


Nu. Isus a spus, "Sabatul a fost facut pentru om." Marcu 2:27. Nu este valabil numai pentru evrei, ci pentru toata omenirea--pentru toti barbatii si toate femeile de pretutindeni. Natiunea iudaica a aparut la 2500 de ani dupa ce s-a instituit Sabatul.

2. Nu este versetul din Faptele 20:7 dovada ca ucenicii au pastrat ca zi sfânta duminica?


Biblia ne învata ca fiecare zi începe la apusul soarelui si se sfârseste tot la apusul soarelui (Geneza 1:5, 8, 13, 19, 23, 31 Leviticul 23:32) deci o zi începe mai întâi cu partea întunecata din cele 24 de ore. Asa ca Sabatul începe vineri seara la apusul soarelui si se sfârseste sâmbata seara la apusul soarelui. Aceasta întâlnire din Faptele 20 a avut loc în partea întunecata a duminicii, timp pe care noi îl numim acum sâmbata noaptea. Traducerea New English Bible* începe Faptele 20:7 astfel: "Sâmbata seara eram adunati împreuna..."

De fapt era o întâlnire de sâmbata seara, care s-a prelungit pâna la miezul noptii. Pavel era într-un turneu de ramas bun si stia ca nu o sa-i revada pe acesti oameni înainte de a muri (versetul 25). Nu e de mirare ca a predicat atât de mult! (Nici un serviciu saptamânal obisnuit nu dura toata noaptea.) Pavel era gata "sa plece a doua zi." "Frângerea pâinii" nu are semnificatie de "zi sfânta" si oricum ei frângeau pâinea zilnic (Faptele 2:26). În acest pasaj al Scripturii nu avem nici cea mai mica dovada ca prima zi a saptamânii este sfânta si nici ca primii crestini ar fi considerat-o astfel. Nu avem aici o dovada ca Sabatul ar fi fost schimbat. Aceasta întâlnire a fost mentionata, probabil doar pentru miracolul învierii lui Eutih, dupa ce murise din cauza ca a cazut de la o fereastra de la etajul al treilea. În Ezechiel 46:1, Dumnezeu Se refera la ziua de duminica, ca la una din cele sase "zile lucratoare."

*(C) The Delegates of the Oxford University Press and the Syndics of the Cambridge University Press, 1961, 1970. Used by permission.

3. Dar oare nu vorbeste textul din 1 Corinteni 16:2 despre darurile scolii duminicale?


NU, aici nu se face nici o referinta la vreo întâlnire publica. Banii trebuiau pusi deoparte acasa. În Iudeea bântuia o foamete (Romani 15:26; Faptele 11:26-30), si Pavel le-a scris bisericilor din Asia Mica rugându-le sa îsi ajute confratii loviti de foamete. Toti acesti crestini sfinteau Sabatul, astfel încât Pavel le-a sugerat ca duminica dimineata (atunci era timpul când ei îsi plateau darile si îsi faceau socotelile), dupa ce trecea Sabatul, ei sa puna deoparte câte ceva pentru confratii aflati în nevoie, pentru a fi la îndemâna când ar fi venit el. Acest lucru trebuia sa se faca confidential sau, cum spune La Santa Biblia (o traducere spaniola) "acasa." Observati si faptul ca nu exista aici nici o referinta ca duminica ar fi o zi sfânta. De fapt, Biblia nu porunceste si nici macar nu sugereaza niciunde pazirea duminicii.

4. Dar nu-i asa ca s-a pierdut o parte din timp si zilele saptamânii s-au schimbat, în comparatie cu vremea în care a trait Hristos?


Nu! Enciclopedii vrednice de încredere si carti de referinta ne arata clar ca ziua a saptea din zilele noaste este aceeasi zi pe care a sfintit-o Domnul Isus. Este doar o chestiune de cercetare.

5. Nu este Ioan 20:19 dovada scrisa a instituirii de catre ucenici a pazirii duminicii în onoarea învierii?


Din contra, în momentul acela ucenicii nici macar nu credeau ca avusese loc învierea (Marcu 16:14). Ei se întâlnisera acolo "de teama iudeilor" si îsi zavorâsera usile. Când Isus a aparut în mijlocul lor, El i-a mustrat "pentru ca nu crezusera pe cei ce-L vazusera înviat." Nu este aici nici o referire la faptul ca ar fi socotit duminica o zi sfânta. Doar opt texte din Noul Testament mentioneaza prima zi a saptamânii; nici unul din ele nu implica si faptul ca ar fi sfânta.

6. Nu desfiinteaza Coloseni 2:14-17 Sabatul zilei a saptea?


Deloc. Se refera numai la sabatele care erau "o umbra a lucrurilor viitoare" si nu la Sabatul zilei a saptea. În timpul acela erau sapte zile sfinte anuale sau sarbatori, care, în Vechiul Israel mai erau numite si sabate. Acestea erau adaugate sau pe lânga Sabatul zilei a saptea "afara de aceasta sa paziti Sabatele Domnului" (Leviticul 23:38). Acestea erau umbre sau indicatoare catre cruce si si-au sfârsit valabilitatea la cruce. Sabatul zilei a saptea a lui Dumnezeu a fost facut înainte ca sa apara pacatul, deci nu putea prefigura sau anunta nimic cu privire la eliberarea de pacat. De aceea Coloseni capitolul 2 diferentiaza si mentioneaza anume, ca sabatele erau " o umbra". Aceste sapte sabate anuale care au fost desfiintate sunt enumerate în Leviticul capitolul 23.

7. Nu-i asa ca în conformitate cu Romani 14:5, ziua pe care o pastram este o chestiune de opinie personala?


Observati ca întreg capitolul este despre a-i judeca pe altii (versetele 4, 10, 13). Subiectul dezbatut aici nu este despre Sabatul zilei a saptea, care era o parte a marii legi morale, ci despre zilele de sarbatoare anuale ale legii ceremoniale. Iudeii crestini îi judecau pe crestinii dintre neamuri ca nu le respecta. Pavel spune pur si simplu, "Nu va judecati unul pe altul. Acea lege ceremoniala nu mai este obligatorie."

Întrebari test



1. Isus a pazit (1)


_____   Duminica, ca pe o zi sfânta.
_____   Sabatul zilei a saptea.
_____   Orice alta zi sfânta.

2. Ziua Domnului este (1)


_____   Duminica, prima zi a saptamânii.
_____   Sabatul, a saptea zi a saptamânii.
_____   Orice zi hotarâm sa o dedicam Domnului.

3. Sabatul a fost facut (1)


_____   Doar pentru evrei.
_____   De catre Dumnezeu la Creatiune, pentru toti barbatii si femeile din orice loc sau timp.
_____   Doar pentru oamenii care au trait în timpurile Vechiului Testament.

4. Schimbarea Sabatului de la sâmbata la duminica s-a facut de (1)


_____   Hristos.
_____   Apostoli.
_____   Oameni intentionat gresiti.

5. Legea lui Dumnezeu, care include porunca Sabatului, (1)


_____   Nu mai este valabila astazi.
_____   Nu se poate schimba niciodata. Este obligatorie si astazi.
_____   s-a sfârsit la moartea lui Hristos.

6. În biserica Noului Testament, neamurile convertite si apostolii (1)


_____   Au pastrat ca sfânta, duminica.
_____   I-au învatat pe altii ca orice zi poate fi sfânta atâta timp cât esti sincer.
_____   Au pastrat Sabatul.

7. Sabatul (1)


_____   S-a sfârsit la cruce.
_____   Se va sfârsi la a doua venire a lui Hristos.
_____   Va fi pastrat în împaratia vesnica a lui Dumnezeu, de catre mântuitii din toate timpurile.

8. Deoarece Sabatul face parte din legea lui Dumnezeu, calcarea Sabatului este (1)


_____   Un lucru despre care nu trebuie sa ne îngrijoram de la moartea lui Hristos.
_____   Un pacat periculos, pentru ca sa calci Sabatul înseamna sa calci în picioare un lucru sfânt.
_____   Fara importanta astazi.

9. Toti cei care într-adevar Îl iubesc si Îl urmeaza pe Isus vor (1)


_____   Pastra Sabatul, la fel ca Isus.
_____   Pastra ca sfânta orice alta zi.
_____   Pastra duminica, ca pe o zi sfânta.

10. Sabatul este (1)


_____   Duminica, prima zi a saptamânii.
_____   Sâmbata, a saptea zi a saptamânii.
_____   Orice zi Îi dedicam lui Dumnezeu.

11. Pastrarea duminicii (1)


_____   Este o inventie a oamenilor, care a fost prezisa în Biblie.
_____   Este planul lui Dumnezeu pentru astazi.
_____   Îsi are originea în învierea lui Isus si a fost aprobata în ziua Cincizecimii.

12. Pastrarea Sabatului este (1)


_____   Un semn de legalism.
_____   Important numai pentru evrei.
_____   Semnul lui Dumnezeu, de Creator si Rascumparator.