Sabbath Truth - Sunrise over Mountains
Întrebari frecvente

Nu ar trebui sa pazim duminica în cinstea învierii?

Nu ar trebui sa pazim duminica în cinstea învierii?
În timp ce multe evenimente minunate din Biblie au avut loc în diferite zile ale saptamânii, nu avem nicio porunca expresa a lui Dumnezeu care sa ne spuna sa le sfintim.

De exemplu, Isus a murit pentru pacatele noastre vineri. Acesta este cel mai important eveniment din întreaga istorie, marcând momentul în care sentinta noastra la moarte a fost comutata, iar sansa noastra la mântuire a fost asigurata. Dar nici macar un singur text biblic nu sugereaza ca ar trebui sa tinem aceasta zi de o importanta atât de mare.

Într-adevar, exista un memorial al învierii poruncit în Biblie, dar nu este vorba de sfintirea duminicii. În schimb, apostolul Pavel a scris: „Noi, deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropati împreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a înviat din morti prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua” (Romani 6:4). Botezul este memorialul mortii, îngroparii si învierii lui Hristos.

Unii oameni învata ca ucenicii lui Isus s-au întâlnit în camera de sus în duminica în care El a fost înviat pentru a sarbatori învierea. Dar raportul Bibliei prezinta niste circumstan?e complet diferite. Luca ne spune ca atunci când s-au confruntat cu declaratiile martorilor vizuali privitoare la înviere, ei „nu le credeau” (Luca 24:11). Iar Marcu relateaza astfel: „Dupa aceea, S-a aratat într-alt chip la doi dintre ei pe drum, când se duceau la tara. Acestia s-au dus de au spus lucrul acesta celorlalti, dar nici pe ei nu i-au crezut. În sfârsit, S-a aratat celor unsprezece, când sedeau la masa, si i-a mustrat pentru necredinta si împietrirea inimii lor, pentru ca nu crezusera pe cei ce-L vazusera înviat” (Marcu 16:12-14, subliniere adaugata).

Daca niciunul dintre ucenicii din camera de sus nu credea ca Hristos înviase, ei nu ar fi putut sarbatori cu bucurie învierea! Ioan explica motivul pentru care ei erau împreuna în urmatoarele cuvinte: „(…) usile locului unde erau adunati ucenicii erau încuiate de frica iudeilor” (Ioan 20:19).

Este adevarat ca Isus a înviat în prima zi a saptamânii, duminica. Ce moment dramatic si atât de vital pentru mântuirea noastra! Însa niciodata tinerea duminicii nu este întâlnita în Scriptura. Si nu este nicio dovada biblica – vreo învatatura clara sau macar o insinuare – care sa afirme ca trebuie sa sfintim acea zi. În schimb, baza pentru pazirea Sabatului zilei a saptea ramâne porunca expresa a lui Dumnezeu (Exodul 20:8-11; Deuteronomul 5:12-15).