Pe table de piatra, Dumnezeu a scris mareata si neschimbatoarea lege a veacurilor. Fiecare cuvânt a fost solemn si plin de însemnatate. Niciun singur rând nu a fost ambiguu sau misterios. Crestini si necrestini, învatati si neînvatati nu au nicio problema în a întelege cuvintele simple, clare ale celor zece porunci. Dumnezeu a dorit sa spuna ceea ce a spus ?i a spus ceea ce a inten?ionat.
Majoritatea poruncilor încep cu aceleasi cuvinte: „Sa nu”, dar chiar în inima legii, gasim porunca a patra introdusa prin expresia „adu-ti aminte”. De ce este ea diferita? Dumnezeu poruncea poporului Sau sa-si aduca aminte de ceva ce exista, dar fusese uitat. Geneza prezinta originea Sabatului în cuvintele: „Astfel au fost sfârsite cerurile si pamântul si toata ostirea lor. În ziua a saptea, Dumnezeu Si-a sfârsit lucrarea pe care o facuse (...) Dumnezeu a binecuvântat ziua a saptea si a sfintit-o.” (Geneza 2:1-3).
Care zi a fost binecuvântata si sfintita de Dumnezeu? Ziua a saptea. Cum trebuia sa fie tinuta sfânta? Prin odihna. Putea fi pazita ca sfânta o alta zi dintre celelalte sase? Nu. De ce? Pentru ca Dumnezeu a poruncit sa lucram în acele zile, nu sa ne odihnim. Conteaza binecuvântarea lui Dumnezeu? Sigur ca da. Parintii se roaga lui Dumnezeu, ca El sa le binecuvânteze copiii. Ei cred ca binecuvântarea Sa conteaza. Ziua a saptea este diferita de toate celelalte sase zile pentru ca poarta binecuvântarea lui Dumnezeu.
Pazirea zilei a saptea este la fel ca sarbatorirea zilei de nastere a lumii, un memorial al unui fapt maret. Memorialul Sabatului nu ar putea fi schimbat niciodata pentru ca arata spre un eveniment fix din istorie. De exemplu, în Statele Unite, 4 iulie este Ziua Independentei. Poate fi ea schimbata? Nu, pentru ca Declaratia de Independenta a fost semnata pe 4 iulie 1776. Ziua ta de nastere nu poate fi nici ea schimbata. Ea este un memorial al nasterii tale, care a avut loc într-o anumita zi. Istoria ar trebui sa curga din nou pentru a putea fi schimbata ziua ta de nastere, Ziua Independentei sau ziua de Sabat. Am putea numi o alta zi „Ziua Independen?ei” si am putea numi o alta zi „Sabat”, dar aceasta nu ar face ca noua zi sa fie cu adevarat Ziua Independentei sau ziua de Sabat.
A dat Dumnezeu omului privilegiul de a alege propria zi de odihna? El nu a facut aceasta. De fapt, Dumnezeu a confirmat în Biblie ca Sabatul a fost stabilit si sigilat prin alegerea Sa divina si ca nu trebuie sa fie schimbat. Cititi Exodul 16 despre darea manei. Timp de 40 de ani Dumnezeu a facut trei minuni în fiecare saptamâna pentru a arata Israelului care zi este sfânta: (1) El a dat mana din cer poporului Sau ca hrana. (2) Ea nu cadea în ziua a saptea. (3) Desi se strica daca era tinuta peste noapte, ea ramânea dulce si proaspata când era tinuta pentru ziua a saptea.
„În ziua a saptea, unii din popor au iesit sa strânga mana, si n-au gasit. Atunci, Domnul a zis lui Moise: «Pâna când aveti de gând sa nu paziti poruncile si legile Mele?»” (Exodul 16:27-28).
Poate ca acesti oameni aveau aceeasi idee pe care multi crestini de astazi o au, si se gândeau ca o alta zi ar putea fi la fel de bine pazita ca a saptea zi. Poate aveau de gând sa tina prima zi a saptamânii sau vreo alta zi care le era convenabila. Dar ce s-a întâmplat? Dumnezeu a declarat imediat si în mod clar ca ei calcau legea Sa. Ar spune Dumnezeu acelasi lucru astazi? Da. El este acelasi ieri, azi si în veci (Evrei 13:8). „Caci Eu sunt Domnul, Eu nu Ma schimb.” (Maleahi 3:6).
Dumnezeu a aratat foarte clar ca, indiferent de justificarea lor egoista, cei care au iesit sa lucreze în Sabat au fost vinovati de calcarea legii Sale. Iacov a explicat ca este pacat sa calci chiar si o singura porunca dintre cele zece: „Caci cine pazeste toata Legea si greseste într-o singura porunca se face vinovat de toate. Caci Cel ce a zis: «Sa nu preacurvesti» a zis si: «Sa nu ucizi». Acum, daca nu preacurvesti, dar ucizi, te faci calcator al Legii” (Iacov 2:10-11).
Nu am putea pazi o alta zi a saptamânii? Prin acest argument, Satana pregateste lumea sa primeasca un substitut în locul Sabatului pe care Dumnezeu l-a poruncit cu claritate.